München

 

 

München Németország legnagyobb tartománya, Bajorország fővárosa. A lakosság száma alapján Berlin és Hamburg után az ország harmadik legnagyobb városa. A város területe mintegy 310 km2.

 

Neuschwanstein-kastély

 

Münchenen keresztül folyik az Isar folyó, amely kettévágja a belvárost. A folyó a város területén több mint 13 kilométer hosszan folyik át. A folyó által így létrehozott legismertebb sziget a Múzeum-sziget. München sok kis patakja az Isarba folyik. A város környékén tavak is létrejöttek, legjelentősebbek a Wörthsee, a Starnberger See és az Ammersee. Az Isar folyó mellett még egy másik nagyobb folyója is van a városnak, a Würm, amely a Starnbergi-tóból ered.

 

» Olcsó szállások München teljes területén

 

 

München az ország gazdasági, közlekedési és kultúrális központja, egyben Európa legvirágzóbb városa. A város találó mottója “Die Weltstadt mit Herz”, aminek jelentése “Világváros, amelynek szíve van”. München Bajorország déli részén terül el. Népsűrűségét figyelembe véve Németország legsűrűbben lakott területe.

 

 

München története néhány mondatban

 

A város alapításának éve 1158. A városalapítás előtt a Münchentől délre fekvő Schaftlarni kolostorból ideérkező bencés szerzetesek, szerzetesi központot építettek ki a város területén. A várost az alapításáról szóló dokumentumok alapján először Munichen néven ismerték. A történelmi feljegyzések alapján Oroszlán Henrik szász és bajor herceg hidat építtetett az Isar folyóra. Leromboltatta a környező hidakat és a kereskedőket arra kényszerítette, hogy az új hidat használják és fizessenek érte. A konfliktust végül az augsburgi birodalmi gyűlés oldotta meg. A döntés alapján Henrik a bevételeiből köteles volt részesedést fizetni. München kereskedelmi jogait, mint az árumegállítást és a vámszedő jogokat Barbarossa Frigyes elismerte. München címere egy ezüst alapon kiábrázolt, aranyszegélyes fekete csuhás szerzetes. Piros cipőt visel és a bal kezében imakönyvet tart. A szerzetes mögött egy várkapu van, amely felett aranyoroszlán ágoskodik. Jelenleg a város hivatalos címere az úgynevezett “kis címer”. Az eredetitől abban különbözik, hogy rajta csupán a szerzetes látható.

München város színei IV.Lajos német-római császár idejéből valók, ezek az arany és a fekete. A második világháború idején München újjáépítésének a korábbi városkép visszaállítsa volt a fő célja. Az újjáépítés után betelepültek a szolgáltatásokkal foglalkozó intézmények, mint a média, a bankok és biztosítók. Modern létesítmények épültek. A különböző múzeumoknak köszönhetően a turizmus nagyban felélénkült. Legnevezetesbb múzeumok az Alte Pinakothek, a Neue Pinakothek valamint a Deutsches Museum. 1972 -ben München rendezte meg a 20. nyári olimpiai játékokat. Kiépítették a U-Bahnt, a metrót, és az S-Bahnt, a városi vasutat. A belváros néhány területét sétálóutcává alakították át. 1992 -ben nyílt meg a Franz Josef Strauss repülőtér, amelynek elődje a korábbi München-Riem repülőtér volt. Az első repülőtér helyén épült meg később a Riemer-park. München napjainkban a turisták egyik kedvelt célpontja. Számtalan vonzzó turisztikai látványossággal dicsekedhet.

 

Starnbergi-tó, München

 

 

 

München legnevezetesebb látnivalói

 

  • Neuschwanstein-kastély: a kastélyt II.lajos építtette. Kívülről lovagi kastély látványát nyújtja, belülről viszont Wagner operáinak állít méltó emléket.
    A kastély építése 1869 -től 1884 -ig tartott, de a munkálatokat egészen a király haláláig folytatták, aki állandóan változtatta a terveket. A vártorony és a lovagi fürdő, a Ritterbad, soha nem készült el. A kastély gótikus stílusban épült. Legnagyobb szobája a Dalnok-szobája, amelynek falait Parsifal és a Szent Grál keresésének jelenetei díszítik.
  • Schloss Nymphenburg: a kastély 1664 -ben épült, München nyugati felében található. Érdekes látnivalója a Szépségek csarnoka, amelyet I.Lajos megbízásából Joseph Stieler készített. A híres női-portré gyűjteményben nemes hölgyek, táncosnők és városi nők arcképei láthatók.
  • Marstallmuseum: az épület egykor a bajor uralkodók kocsijainak és szánjainak adott helyet, melyek közül néhány a múzeumban ma is látható.
  • Badenburg: kétszintes fürdőcsarnok, amelyhez melegvizes medence és bálterem is tartozik. A helyiségeket drága kínai tapéta borítja.
  • Olimpiapark: az 1972 -es olimpiára készült, győnyőrű hegyekre néző park. Mesterséges tava is van. A parkhoz tartozik a mellette álló televíziótorony. Az Olimpiai-toronyban villámgyors lift működik. A 290 méter magas toronyból csodálatos kilátás nyílik a parkra és a városra. A toronyban 1180 méter magasságban található a forgó panorámaétterem. 49 perc alatt teszi meg a 360 fokos fordulatot.
  • Müncheni Rezidenz: az épület 1918 -ig a Wittelbach dinasztia lakhelye volt. Hét udvarral rendelkező komplexum. Fontos látnivalója az Antiquarium, amelynek csarnoka 69 méter magas. V.Albert bajor herceg megbízásából épült. A kupolacsarnokot freskók, mellszobrok és bajor tájképek díszítik.
    A Residenzben található a világ legnagyobb éremgyűjteménye. A csodálatos rokokó stílusú Cuvilles Színház ugyancsak a Residenz területén tekinthető meg. A Schatzkammer rengeteg kincset őriz, többek között a Wittelsbach család koronáját is.
  • Müncheni Múzeumnegyed: három képtár együttese. Az Alte Pinakothekot I.Lajos király alapította. A képtár gyűjteménye a bajor hercegek, királyok, választófejedelmek, valamint a feloszlott szerzetesrendek műkincseinek ad otthont. A Neue Pinakothek 4500 festményt és 300 szobrot állít ki.
    A Pinakothek der Moderne 2002 -ben nyílt meg, 20 000 m2 -en kifejezetten a 20. és 21. századi művek állandó és időszakos kiállításait mutatja be.
  • Deutsches Museum: az Isar folyó mentén egy régi épületben található. A világ legnagyobb tudományos és technológiai múzeuma. A fizikai részlegen különféle mechanikai segédeszközök kiállítása található. A csillagászati részlegen megtekinthető Galileo dolgozószobája, a híres csillagász-fizikus eszközeinek gyűjteménye. A légi közlekedés és űrutazás termében megtekinthető a híres Montgolfier fivérek hőlégballonja. A tengeri hajózás néhány évszázados története rengeteg modellben tárul a látogatók szeme elé. Az épület emeletén található a telekommunikáció fejlődési folyamatait bemutató kiállítás, a 19. századi telegráf, Thomas Edison gramofonja és az AEG transmitter. A múzeum a gyermeklátogatók szórakoztatására interaktív szórakoztatási programokat készít.
  • Marienplatz: Oroszlán Henrik alakította München központjává, ez a város szíve. Itt található az Új Városháza. Előtte áll egy aranyból készült Szűz Mária szobor. A városháza tetejét a város szimbóluma, a Münchener Kindl díszíti.
  • Starnbergi-tó: a Münchenben található nevezetességeken kívül a város közelében elterülő Starnbergi-tó is rendkívül népszerű a turisták körében. Hosszúsága 21 kilométer, szélessége pedig 5 kilométer és megközelítőleg 125 méter mély. A tó környéki látványosságok egyike a Buchheim Museum, amelyben expresszionista művészek munkái, valamint népművészeti kiállítás tekinthető meg. Ebben a tóban lelte halálát rejtélyes körülmények között II.Lajos király. A gyászos eseményt egy, a parton álló emlékkereszt hirdeti.

 

 

Kiemelkedő szálláshelyek Münchenben

 

Hotel Sofitel Munich Bayerpost*****          Hotel Opera München****          Hotel Isartor***

 

» További szállások München teljes területén